Medezeggenschapsraad
IKC Sint Jozefschool heeft oog en oor voor uw kind. We gaan open, eerlijk en vriendelijk met elkaar om en er is veel aandacht voor onderlinge dialoog. De medezeggenschapsraad (MR) wil hier een positieve bijdrage aan leveren. Door goed onderwijs te bevorderen en door toe te zien op de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van ieder die zich in school bevindt.
Wat is de medezeggenschapsraad?
De medezeggenschapsraad is een wettelijk verplicht beleidsorgaan. Ouders en personeel hebben via deze raad de kans om mee te praten en mee te beslissen over zaken die binnen de IKC Sint Jozefschool spelen. De MR moet er bovendien op letten dat zaken die voor ons IKC Sint Jozefschool als geheel belangrijk zijn ook openbaar worden gemaakt en besproken worden. Niet in de laatste plaats mag de MR het initiatief nemen om zaken die IKC Sint Jozefschool aangaan met het bestuur van IKC Sint Jozefschool te bespreken. De MR heeft ook het recht om standpunten kenbaar te maken aan dit bestuur of dit bestuur een voorstel te doen. De MR is samengesteld uit twee vertegenwoordigers van de ouders en twee vertegenwoordigers van het personeel. Zij vergaderen samen eens in de zes weken en alle vergaderingen zijn openbaar. De agenda voor de eerstvolgende vergadering hangt in het halletje bij de hoofdingang van ons gebouw.
Wat doet de MR?
De MR heeft advies- of instemmingsrecht met betrekking tot zaken die de school aangaan. Besluiten die de directeur wil nemen, worden voorgelegd aan de medezeggenschapsraad. Andersom kan de MR ook het initiatief nemen om zaken die de school aangaan met de directeur te bespreken. De medezeggenschapsraad overlegt met de directeur over onderwerpen zoals:
- verbetering van het onderwijs
- het kiezen van leermethodes
- personeelsbezetting (vacatures, stageplaatsen, scholing leerkrachten en groepsformatie)
- het schoolplan
- de besteding van geld en gebouwen
- het vaststellen van vakanties en vrije dagen
- communicatie en betrokkenheid naar ouders
- individuele leerlingenbegeleiding en -zorg
- veiligheid in en rond de school.
Wat betekent de MR voor mij als ouder?
Iedere ouder kan via de MR zijn stem laten horen. De oudergeleding in de MR vertegenwoordigt de ouders van de school. De MR behandelt in principe geen individuele problemen, maar aangelegenheden die op iedereen betrekking kunnen hebben. Een voorbeeld: als uw kind gepest wordt op school, dan bespreekt u dat met de leerkracht en eventueel met de directeur om samen naar een oplossing te zoeken. Mocht uit deze gesprekken blijken dat u het niet eens bent met het pestbeleid dat op school gevoerd wordt, dan kunt u dit bespreken met de MR. Vervolgens kan de MR aan de directie voorstellen doen en standpunten kenbaar maken.